Ολοκληρωμένη διαχείριση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι
ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΞΕΝΙΣΤΕΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ
Δρ. Ζώης Δ. Ζαρταλούδης Ερευνητής αγροΟΙΚΟσύστημα Ε.Ε.
Αίτια έξαρσης των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι
- Μετανάστευση πληθυσμών
- Ήπιος χειμώνας
- Πλούσια αυτοφυής βλάστηση την Άνοιξη
- Σημαντική μείωση των πληθυσμών των ωφελίμων
- Ανθεκτικότητα
- Λάθος στρατηγικές αντιμετώπισης
Οι προνύμφες του πράσινου σκουληκιού παρουσιάζουν χρωματικό πολυμορφισμό, δηλαδή εμφανίζονται σε διάφορες αποχρώσεις.
Αν και χαρακτηρίζεται ως τροπικό και υποτροπικό μεταναστευτικό είδος, εντούτοις είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην νότια και κεντρική Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά πολυφάγο είδος.
Παγκοσμίως οι ετήσιες δαπάνες ελέγχου του πράσινου σκουληκιού και οι απώλειες παραγωγής ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια $. Στη χώρα μας είναι κατά περιόδους πολύ σοβαρός εχθρός του βαμβακιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά μπορεί να ξεπεράσει το 90% της παραγωγής (Κεντρική και Β. Ελλάδα, 2003). Είναι τροπικό - υποτροπικό μεταναστευτικό είδος, με ικανότητά διασποράς και στην εύκρατη ζώνη. Είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην νότια και κεντρική Ευρώπη. .
Ξενιστές του πράσινου σκουληκιού
Είναι εξαιρετικά πολυφάγο είδος. Προσβάλλει καλλιεργούμενα φυτά, φυτά μεγάλων καλλιεργειών, λαχανικά, κηπευτικά υπαίθρια και υπό κάλυψη, σπάνια ακόμη και δενδροκομικά είδη. Στο ενδιαίτημά του επίσης περιλαμβάνονται αυτοφυή φυτά και καλλωπιστικά είδη. Εκτός από το βαμβάκι, προσβάλει πολλές άλλες καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα,πατάτα, αγκινάρα, καπνό, σιτάρι, κριθάρι, σουσάμι, σόργο, ηλίανθο, μηδική, αγγουριά, πεπονιά, κουνουπίδι, μπάμια, φασόλια, σόγια, φάβα, κουκιά, μπιζέλι, μαρούλι, λινάρι, λούπινο, ρίγανη, ανθοκομικά (κυρίως γαριφαλιά, χρυσάνθεμο, ζέρμπερα) και αρκετά αυτοφυή είδη. Σπανιότερα προσβάλλει και καρποφόρα δένδρα.
Στοιχεία βιολογίας
Η προνύμφη του έχει καταστροφική δράση στα φυτά που προσβάλλει.
Διαχειμάζει ως νύμφη σε κελί μέσα στο έδαφος. Δραστηριοποιείται όταν οι θερμοκρασίες εδάφους ξεπερνούν τους 18 βαθμούς C συνήθως τον Απρίλιο.
Νωρίς τον Μάϊο τα θηλυκά ωοτοκούν και προσβάλουν την αυτοφυή βλάστηση και πρωιμότερες από το βαμβάκι, καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, μηδική, τομάτα, πιπεριά.
Η έξοδος των ενηλίκων γίνεται σε μικρό ποσοστό την ημέρα ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εξόδων συμβαίνει μετά την δύση του ηλίου. Τα ενήλικα την ημέρα αδρανούν και δραστηριοποιούνται τη νύκτα με μεγαλύτερη ενεργητικότητα περί τα μεσάνυκτα και συνεχή μείωσή της στην συνέχεια μέχρι το πρωί. Όταν το καλαμπόκι ωριμάζει και οι σπόροι του σκληραίνουν, ή σε περιόδους συγκομιδής της μηδικής το πράσινο σκουλήκι μεταναστεύει στην τομάτα και το βαμβάκι.
Τα ενήλικα ζούν κατά μέσο όρο 3 εβδομάδες και τρέφονται με νέκταρ και φυτικούς χυμούς. Οι πεταλούδες αν και νυκτόβιες, μπορεί να παρατηρηθούν λίγο πριν δύσει ο ήλιος.
Χαρακτηριστικό του εντόμου είναι ότι ωοτοκεί στο βαμβάκι ή και σε άλλα φυτά ξενιστές του, σε περίοδο που υπάρχουν καρποφόρα όργανα και σπάνια νωρίτερα.
Η προσβολή στο βαμβάκι αρχίζει από το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η γενιά αυτή προσβάλλει κυρίως χτένια, λουλούδια και λίγα καρύδια που εμφανίζονται μέσα στον Ιούλιο στις πρώιμες φυτείες.
Η γενιά αυτή αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς. Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου μεγάλο μέρος του πληθυσμού νυμφώνεται.
Σημαντικό ρόλο σε μια περιοχή παίζει η μετανάστευση γόνιμων θηλυκών στον αγρό από κοντινές ή μακρινές αποστάσεις και ο αριθμός των αυγών που αφήνουν στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.