Νέος Εχθρός των Εσπεριδοειδών

Home » Νέα » Νέος Εχθρός των Εσπεριδοειδών

Μετά από εξέταση δείγματος καρπών πορτοκαλιάς, το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, προερχομένου από κτήμα της περιοχής Μεταμόρφωσης Χαλκιδικής, στο οποίο σημειώθηκε εκτεταμένη πρόωρη καρπόπτωση (πτώση ανώριμων φρούτων) βρέθηκε προσβολή από το έντομο Citripestis sagittiferella Moore Lepidoptera, Pyralidae. Πρόκειται για ένα μικρό λεπιδόπτερο που είναι γνωστό ως Citrus pulp borer (Φώτο 1).

Το έντομο αυτό περιορίζεται στην Νοτιο-Ανατολική Ασία, με αναφορές από Μπρουνέι, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη. Υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές ότι η C. sagittiferella έχει παρουσία στο Βιετνάμ από το 2011. Οι κυριότεροι ξενιστές του εντόμου είναι είδη της οικογένειας Rutaceae, και κυρίως είδη του γένους Citrus. Υπάρχουν επίσης αναφορές για είδη ψυχανθών (φασόλια). Ωστόσο, αυτές οι αναφορές μπορεί να αναφέρονται στην Mussidia pectinicornella, ένα άλλο είδος που αναφέρετο εσφαλμένα ως συνώνυμό του για μερικά χρόνια.

Οι προνύμφες τρέφονται αρχικά στον φλοιό και στην ψίχα του καρπού, προχωρώντας αργότερα πιο βαθιά στη σάρκα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη πτώση φρούτων, ή αλλοίωση της σάρκας του φρούτου, με την τροφική δραστηριότητα του εντόμου και την είσοδο παθογόνων, προκαλώντας δευτερογενή σήψη στον καρπό. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν αυτό το έντομο ως έναν μικρής σημασίας εχθρό των εσπεριδοειδών.

Ωστόσο, ανέκδοτες αναφορές από το Βιετνάμ, τα τελευταία 2 χρόνια, δείχνουν ότι προκαλεί σημαντικές απώλειες έως και 80% για τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια σε ορισμένες περιοχές. Η Citripestis sagittiferella είναι πίθανο να εγκατασταθεί στην ζώνη καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στην χώρα μας, δεδομένου ότι είναι ένα τροπικό ή υποτροπικό είδος, και οι ξενιστές του καλλιεργούνται ευρέως στη χώρα μας ιδιαίτερα στον Νότο.

Αυτό το έντομο αφήνει τα αυγά του στο κάτω μέρος του καρπού και αυτά εκκολάπτονται σε μια περίοδο 5-6 ημερών.Η προνύμφη του είναι αρχικά κίτρινη με ροζ αποχρώσεις και αργότερα παίρνει σκούρο πράσινο χρώμα όταν πλησιάζει το στάδιο της νύμφωσης. Αρχικά, οι προνύμφες είναι πολλές μαζί, αλλά στη συνέχεια χωρίζουν και ορύσσουν οπή στα φρούτα. Κατά την ανάπτυξή τους οι προνύμφες τρώνε στο εσωτερικό των φρούτων και δημιουργούν τρύπες που χρησιμοποιούνται για την απόρριψη των περιττωμάτων τους.  Η προσβολή των φρούτων προκαλεί την πτώση τους. Οι προνύμφες κινούνται γρήγορα και πηδούν και ελίσσονται όταν αγγιχθούν. Το προνυμφικό στάδιο διαρκεί 9-17 ημέρες. Η ώριμη προνύμφη πέφτει στο έδαφος αναρτώμενη από ένα μεταξωτό νήμα και ορύσσει στοά στο χώμα, σε βάθος περίπου 1-2 cm, όπου κατασκευάζει νυμφικό θάλαμο, από συγκολλημένα υλικά με λευκό μετάξι. Η νύμφωση στο χώμα διαρκεί 9-11 ημέρες.

Συνιστάται άμεσα να αφαιρεθούν τα προσβεβλημένα φρούτα (επάνω και κάτω από τα δέντρα) και να γίνει ένας ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο όπως το spinosad.

Εφαρμογές από νωρίς (μικρό καρπίδιο) κατά τον μήνα Ιούνιο με BIOSHELL ZFD βοηθούν στην αποτροπή των προσβολών από αυτό το έντομο.


Προσβολή πορτοκαλιού από το έντομο Citripestis sagittiferella. Διακρίνεται η προνύμφη του εντόμου (Φώτο: Δρ. Ζ. Ζαρταλούδης)

Προσβολή πορτοκαλιού από το έντομο Citripestis sagittiferella. Διακρίνεται χαρακτηριστικός πορτοκαλί δακτύλιος (πρόωρης τοπικά ανάπτυξης καροτενοειδών στο πράσινο φρούτο). Ενίοτε στο σημείο προσβολής εμφανίζεται κόμη (ως αντίδραση του φυτού). (Φώτο: Δρ. Ζ. Ζαρταλούδης)

Ενίοτε στο σημείο προσβολής εμφανίζεται κόμη (ως αντίδραση του φυτού). (Φώτο: Δρ. Ζ. Ζαρταλούδης)