Προϊόντα και Υπηρεσίες Βιολογικής Γεωργίας

Διαχείριση της ασθένειας βερτισιλλίου της ελιάς

Διαχείριση της ασθένειας βερτισιλλίου της ελιάς Η εταιρεία μας (ΑγροΟικοΣύστημα ) έχει αναπτύξει ένα διαχειριστικό μέσο (εργαλείο) που διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια (με φυσικό τρόπο) την ασθένεια βερτισιλλίου της ελιάς. Πέρα από τα αναφερόμενα προληπτικά μέτρα περιορισμού της ασθένειας τα τελευταία χρόνια . Το προϊόν αυτό είναι το BIOSHELL VERT. Το προϊόν αυτό εφαρμόζεται […]

elia

Διαχείριση της ασθένειας βερτισιλλίου της ελιάς
Η εταιρεία μας (ΑγροΟικοΣύστημα ) έχει αναπτύξει ένα διαχειριστικό μέσο (εργαλείο) που διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια (με φυσικό τρόπο) την ασθένεια βερτισιλλίου της ελιάς. Πέρα από τα αναφερόμενα προληπτικά μέτρα περιορισμού της ασθένειας τα τελευταία χρόνια . Το προϊόν αυτό είναι το BIOSHELL VERT.
Το προϊόν αυτό εφαρμόζεται με τρία ριζοπότισμα στα πάσχοντα δέντρα, κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, το πρώτο την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, το δεύτερο την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και το τρίτο τον Ιούνιο.
Αναλυτικές οδηγίες για την διαχείριση, του βερτισιλλίου της ελιάς και άλλων φυτών.

ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΥΚΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ
Το Βερτισίλλιο προσβάλλει μεγάλο αριθμό φυτών (αυτοφυών και καλλιεργουμένων) τα οποία διατηρούν τον μύκητα και αυξάνουν την ποσότητα του μολύσματος στο έδαφος. Προηγούμενες καλλιέργειες με ευπαθή φυτά [βαμβάκι, διάφορα κηπευτικά (τομάτα, μελιτζάνα πιπέρια, πατάτα, κολοκυνθοειδή), φράουλα, δενδροκομικές καλλιέργειες (βερυκοκκιά, αμυγδαλιά, φυστικιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά) καλλωπιστικά (χρυσάνθεμα)] αποτελούν σημαντικές πηγές μολύσματος.
Διασπορά του μύκητα σε προσβεβλημένους αγρούς
Η πρώτη εμφάνιση της ασθένειας στον αγρό είναι συνήθως εντοπισμένη και όταν δεν υπάρχει μεταφορά χώματος ο μύκητας εξαπλώνεται αργά, κατά κηλίδες. Στην συνέχεια ο μύκητας μπορεί να διασπαρεί σημαντικά στο χωράφι με: α) Μεταφορά χώματος από μολυσμένο σε υγιές τμήμα του αγρού από καλλιεργητικές πρακτικές (άρδευση, φρεζάρισμα, όργωμα κλπ) και β)Διασπορά προσβεβλημένων φυτικών ιστών (πεσμένα φύλλα ή χρήση καταστροφέα).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη με τον συνδυασμό καλλιεργητικών πρακτικών που αποσκοπούν στην αποφυγή εισαγωγής και περιορισμό της ποσότητας και διασποράς του μολύσματος στον αγρό.
Μείωση της ποσότητας και της διασποράς του μολύσματος μετά την εισαγωγή του μύκητα στον αγρό
1. Η κατεργασία του εδάφους στον ελαιώνα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και να γίνεται με τρόπο που να ελαχιστοποιείται η μεταφορά χώματος μέσα στον αγρό. Είναι σημαντικό επίσης να αποφεύγονται εργασίες που δημιουργούν πληγές στις ρίζες. Στα προσβεβλημένα τμήματα του αγρού πρέπει να εφαρμόζεται ακαλλιέργεια του εδάφους και καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης. Το κλάδεμα των ασθενών ελαιοδένδρων να γίνεται ξεχωριστά από εκείνο των υγιών και πριν από την ξήρανση και την πτώση των φύλλων. Οι κλάδοι πρέπει να καίγονται και να μην γίνεται χρήση του καταστροφέα. Αποφυγή διέλευσης νερού ποτίσματος από προσβεβλημένα προς υγιή ελαιόδεντρα.
2. Στην προετοιμασία του εδάφους λαχανοκήπων με ιστορικό Βερτισιλίωσης θα πρέπει να ενσωματώνουμε στο έδαφος, πριν την φύτευση: 500g Micosat F TAB + 500g Xedavir/στρ.

Συνιστάται η στάγδην άρδευση.
Λοιπά καλλιεργητικά μέτρα
Η ορθολογική λίπανση συντελεί στην καλύτερη φυσιολογική κατάσταση των ελαιοδένδρων και του λαχανόκηπου η υπερβολή όμως της αζωτούχου λιπάνσεως μπορεί να διευκολύνει τις προσβολές των ριζών από τον μύκητα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΥΤΩΝ
1. Χρησιμοποιούμενo σκεύασμα για την διαχείριση της ασθένειας
BIOSHELL VERT 500g/δέντρο
*Η ποσότητα του νερού και του σκευάσματος μπορεί να αυξηθεί σε πολύ μεγάλα δένδρα ή να μειωθεί σε πολύ μικρά.
Το ριζοπότισμα γίνεται στην προβολή της κόμης του δέντρου όχι κοντά στον κεντρικό κορμό, περιφερειακά σε ένα δακτύλιο εύρους 80-140 εκατοστών (με στόχο τον κύριο όγκο του ενεργού ριζικού συστήματος). Καλό είναι το διάλυμα να «πέφτει» με ποτιστήρι ώστε να απορροφάται ομοιόμορφα από το έδαφος, και το έδαφος να είναι υγρό (νοτισμένο) κατά την εφαρμογή.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΡΙΖΟΠΟΤΙΣΜΑ
1. Συνιστάται έκτακτο ριζοπότισμα των νέων ασθενών δένδρων αμέσως μετά τον εντοπισμό τους και την αφαίρεση των ξηρών κλάδων τους.
ΤΑΚΤΙΚΑ ΡΙΖΟΠΟΤΙΣΜΑΤΑ
3 φορές τον χρόνο ριζοποτίζουμε τα ασθενή δένδρα με BIOSHELL VERT 500g/δέντρο ενώ τα γύρω από αυτά φαινομενικά υγιή δέντρα, με το ίδιο μείγμα στην δόση 300g/δέντρο.
 Το πρώτο ριζοπότισμα να γίνεται από τα τέλη του χειμώνα έως το τέλος Απριλίου με BIOSHELL VERT 500g /δέντρο.
 Το δεύτερο τον Ιούνιο με BIOSHELL VERT 500g/δέντρο.
 Το τρίτο από τα τέλη του καλοκαιριού έως το τέλος του Οκτωβρίου με BIOSHELL VERT 500g /δέντρο..
3. Συνιστάται επίσης την περίοδο του φθινοπώρου έως τα μέσα της ανοίξεως η προσθήκη στα ασθενή δέντρα έως 5κιλά/δέντρο, φυσικού ζεολίθου και στα υγιή έως 3 κιλά/δέντρο.
Ο κύκλος των 3 ριζοποτισμάτων αποτελεί μια πλήρη διαχείριση της ασθένειας.

2. Στον λαχανόκηπο για την αντιμετώπιση της ασθένειας επεμβαίνουμε προληπτικά στα φυτά που παρουσιάζουν αρχικά συμπτώματα (μάρανση κορυφής) με ριζοπότισμα 200g BIOSHELL VERT /10lt νερό (2-3lt/φυτό) με επανάληψη σε 1 εβδομάδα. Σε περίπτωση που χάσουμε φυτό (ξεραθεί) στην θέση του ριζοποτίζουμε με 5lt νερό από το προηγούμενο διάλυμα, πριν την φύτευση νέου φυτού.

Δρ Ζώης Δ. Ζαρταλούδης
ΑΓΡΟΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Ο.Ε.
Έρευνα και εμπορία βιολογικών προϊόντων
Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής
Τηλ: 23730 65533-4 κιν.: 6949227021
Email: agroeco@otenet.gr www.agroecosystem.gr