Η καλλιέργεια της ελιάς
Η ελιά (Olea Europaea) είναι από τις πιο διαδεδομένες καλλιέργειες στον κόσμο. Η έκταση της καλλιέργειας τριπλασιάστηκε μεταξύ 1960 και 1998 και έφθασε τα 10 εκατομμύρια εκτάρια το 2010. Οι δέκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής, σύμφωνα με τον FAO, βρίσκονται στην μεσογειακή λεκάνη και παράγουν το 95% παγκοσμίως. Είναι φυτό αειθαλές και υπεραιωνόβιο δέντρο, με βρώσιμο […]

Η ελιά (Olea Europaea) είναι από τις πιο διαδεδομένες καλλιέργειες στον κόσμο. Η έκταση της καλλιέργειας τριπλασιάστηκε μεταξύ 1960 και 1998 και έφθασε τα 10 εκατομμύρια εκτάρια το 2010. Οι δέκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής, σύμφωνα με τον FAO, βρίσκονται στην μεσογειακή λεκάνη και παράγουν το 95% παγκοσμίως.
Είναι φυτό αειθαλές και υπεραιωνόβιο δέντρο, με βρώσιμο καρπό. Η μακροζωία του είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του δέντρου. Παράλληλα όμως διατηρεί σημαντική παραγωγικότητα για πολλά χρόνια. Η ελιά και η καλλιέργειά της είναι συνυφασμένη με την ιστορία της χώρας μας, την αγροτική οικονομία, την τοπική κληρονομιά και το περιβάλλον. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι αρχαίοι Έλληνες έστεφαν τους Ολυμπιονίκες με στεφάνι από αγριελιά (κότινο).
Η σπουδαιότητα της ελιάς για τις χώρες της Μεσογείου, οφείλεται στο γεγονός ότι η ελιά έχει αναπτυχθεί και ευδοκιμεί σε δύο στενές λωρίδες στην εύκρατη ζώνη (30ο-45ο), που περιλαμβάνουν και τη λεκάνη της Μεσογείου. Το ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερο απ’ όλα τα λάδια και αναγνωρίζεται διεθνώς για το ευχάριστο άρωμά του. Στην Ελλάδα η ελιά καταλαμβάνει το 75% των εκτάσεων που είναι εγκατεστημένα δέντρα και το 1/3 του αγροτικού πληθυσμού της χώρας απασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς.
Δεν χρειάζεται να αναφερθεί η σπουδαιότητα της καλλιέργειας της ελιάς για τη χώρα μας, αφού είναι συνυφασμένη με την ιστορία της, την αγροτική οικονομία, την τοπική κληρονομιά και το περιβάλλον. Η ελιά είναι ένα δέντρο καρποφόρο και όπως όλα τα καρποφόρα δέντρα έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Υπάρχει η παρανόηση ότι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, επειδή το δέντρο αυτό έχει τη δυνατότητα με το πλούσιο ριζικό σύστημα που διαθέτει να εξερευνά μεγάλο όγκο εδάφους. Αυτός είναι ο λόγος που η ελιά παρουσιάζει προσαρμοστικότητα σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε περιβάλλοντα με οριακές εδαφολογικές καταστάσεις. Δεν είναι όμως λόγος αυτός για να στερείται της λίπανσης, διότι το δέντρο αυτό όταν τρέφεται ανεπαρκώς μπορεί να παρενιαυτοφορήσει, δηλαδή μια παραγωγική χρονιά να ακολουθηθεί από μια χρονιά χωρίς ή με ελάχιστη καρποφορία.
Ενδεικτικές οδηγίες χρήσης των προϊόντων BIOSHELL στην ελιά:
Αμέσως μετά το κλάδευμα ή και μετά από χαλάζι ή παγετό: απαραίτητη επέμβαση με BIOSHELL ZFC 1kg/ 100 λίτρα νερό
Εφαρμογές από τις αρχές φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης: απαραίτητη επέμβαση με BIOSHELL ZFC 1kg/ 100 λίτρα νερό
Μέσα Μαρτίου με τέλη Μαρτίου: όπου υπάρχει πρόβλημα Βερτισιλλίωσης, ριζοπότισμα με 500gr BIOSHELL VERT (10λίτρα νερό/δέντρο)
Απρίλιος (σχηματισμός ταξιανθιών): απαραίτητη επέμβαση με BIOSHELL ZFS 1kg/ 100 λίτρα νερό
Μάϊος (πτώση πετάλων): απαραίτητη επέμβαση με BIOSHELL ZFS 1kg/ 100 λίτρα νερό
Αρχές Ιουνίου, μικρό καρπίδιο (μέγεθος φακής): απαραίτητη επέμβαση με φυσική πυρεθρίνη ή πυρεθρινοειδές (δόση ετικέτας) + 400γρ BIOSHELL ZF1 /100 λίτρα νερό